Banner Hoge Raad
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner Maverick

Jortcast


De platitudes van onze politici ontleed

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Afgelopen week werd het nieuws gedomineerd door het uitpluizen van ons demonstratierecht. Hebben we demonstraties nodig voor een gezonde en weerbare democratie? En hoe vitaal is onze rechtsstaat nu politici over elkaar heen buitelen over de vraag of beslissingen wel of niet rechtsstatelijk zijn? Te gast is rechtsfilosoof dr. Bart Jansen, die de zin en onzin van de weerbare democratie komt uitleggen.

 

 

De Leidse Noot

Art. 7:15 BW en het postzegelbestemmingsplan

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen we een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Naar aanleiding van het Postzegelbestemmingsplan-arrest van de Hoge Raad van 5 april 2024 (ECLI:NL:HR:2024:521) spreekt Rick Weijers in deze aflevering met Lotte Baas over het zogenaamde ‘postzegelbestemmingsplan’ en art. 7:15 BW. Vallen de lasten of beperkingen die voortvloeien uit publiekrechtelijke besluiten van algemene strekking, zoals (post)bestemmingsplannen, onder de reikwijdte van art. 7:15 BW?

 

 

Jong Juridisch

Frank te Biesbeek en Martijn Doornbos

Frank te Biesebeek en Martijn Doornbos van LegalMike waren te gast bij Jong Juridisch, we bespraken: Waarom LegalMike een gamechanger is voor de juridische wereld en hoe zij zich onderscheiden van andere Legal AI tools. Hoe zij kijken naar het gebruik van LegalAI in de juridische wereld. Waar de toekomst met betrekking tot LegalAI de komende jaren naartoe gaat.

Patrick van der Meij van Cleerdin & Hamer Advocaten gaf toelichting over het nieuws dat het OM 100 miljoen euro wil afpakken van Piet S.

Dirk Straathof, rechter bij de Rechtbank Noord-Holland, gaf tekst en uitleg over een uitspraak van de rechtbank over een dodelijk ongeval door modder op de weg.

Tot slot belde we met Paul Kostwinder, partner en bestuurder bij Yspeert Advocaten over hoe zij LegalMike inzetten bij hun werk.

9 tot 5 Podcast

Klagen over overuren: op tijd of over tijd?

In aflevering 55 bespreken Myrthe, Michiel en Daniël een terugkerend onderwerp: overuren. Maar ditmaal vanuit een andere invalshoek. De Hoge Raad bepaalde dat de klachtplicht van toepassing op loonvorderingen.

De eerste zaak gaat over medewerkers van een café die pas na jaren overuren uitbetaald willen krijgen. De werkgever verweert zich met succes door te stellen dat er eerder geklaagd had moeten worden.

In de tweede zaak lukte dat niet. Een paaldanser die via Tempo Team in een club werkte, kreeg niet al haar uren uitbetaald. Ook na jaren kon zij nog een loonvordering daarvoor instellen.

WNL Haagse Lobby

Wordt de zzp’er te streng aangepakt?

Per 1 januari gaat de Belastingdienst bestaande wetgeving om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, beter handhaven.

Martijn de Greve bespreekt het met

– Nadine Klokke, CEO van zzp-bank Knab
– Arbeidsjurist Niels van der Neut, promoveerde op zzp’ers
– Edith de Bourgraaf, adviseur Uitvoerings- en Handhavingsbeleid bij de Belastingdienst
– En vanuit Den Haag: VVD-Kamerlid Thierry Aartsen

WNL Haagse Lobby is een programma van Omroep WNL.

 

CMR-podcast

Pascal Beckers on interdisciplinary cooperation within RUNOMI

In the sixth episode of the CMR Podcast, Tesseltje de Lange and Ricky van Oers have a conversation with Pascal Beckers, associate professor in Human Geography and Planning at Radboud University, specialising in migrant inclusion, labour, housing and the psychosocial well-being of migrants. Beckers coordinates several projects and initiatives, including the Radboud University Network on Migrant Inclusion (RUNOMI), an interdisciplinary university-wide network of 120+ scholars who are specialised in migration. In this episode, Beckers discusses RUNOMI and the various research projects within the network, including DignityFIRM and Global Strategy for Skills, Migration and Development (GS4S).

Juridisch Geneuzel

class=

Burn-out: voorkomen, genezen en de 24-uurseconomie met Peter Bakker en Martin Obschonka

Werknemers verzuimden in 2021 maar liefst 11 miljoen dagen met werkstress als reden. De verzuimkosten van werkstress kwamen voor werkgevers uit op € 3,3 miljard, om nog maar te zwijgen over de kosten voor de samenleving en – niet te vergeten – de emotionele kosten voor werknemers. De cijfers liegen er niet om. Wat moet een werkgever doen om een burn-out te voorkomen? Hoe is dat voor werknemers in een 24-uurseconomie? Waar heeft de werknemer recht op als hij uitvalt met een burn-out? Is het recht op onbereikbaarheid het ei van Columbus? En wat kunnen werknemers op het gebied van burn-outs leren van ondernemers? 

Taaie Kost

De zieke werknemer

Taaie Kost is dé arbeidsrechtpodcast van AKD, die het arbeidsrecht licht verteerbaar maakt. 

Ditmaal staat op het menu het onderwerp ‘De zieke werknemer’. Myrthe en Jorn bespreken dit onderwerp samen met Christine Kehrer – Bot, verbonden aan AKD als advocaat arbeidsrecht en gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheid. Er wordt aandacht besteed aan het begrip ziekte tijdens de eerste twee jaar en het begrip ‘arbeidsongeschiktheid’ in de zin van de WIA. Ook wordt stilgestaan bij het contact met- en adviezen van de bedrijfsarts, de rol van de bedrijfsarts en de gevolgen van het tekort aan bedrijfsartsen. 

 

 

Uitspraak Centraal

‘Pascal’ moest 14.000 euro terugbetalen door een fout van het UWV. ‘De burger mag niet langer machteloos staan tegenover de overheid’

Hij had zijn extra inkomsten van zijn studiefinanciering en bijbaantjes netjes opgegeven bij het UWV. Precies zoals het hoort als je een uitkering ontvangt. Maar de uitkeringsinstantie zag zijn melding over het hoofd, waardoor na drie jaar een rekening van 14.000 euro op de mat van ‘Pascal’ viel. Na jaren kwam een verlossend antwoord door een uitspraak van de CRvB.

Persraadsheer Robert van der Velde en communicatieadviseur Romee Boots lichten deze zaak uitgebreid toe.

Licht op Legal

Flexibel verhuren: Welke mogelijkheden zijn er en waar moeten verhuurders op letten? 

Dit is aflevering 116 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Justine van Lochem, partner en advocaat Huurrecht bij Van Benthem & Keulen en tevens bijzonder hoogleraar Huurrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in op het flexibel verhuren van woningen en bedrijfsruimten.

In deze aflevering bespreekt Justine kort de veranderingen in wet- en regelgeving. Daarnaast legt Justine uit welke beperkingen maar vooral ook welke kansen en mogelijkheden er zijn rondom het sluiten van kortlopende huurovereenkomsten en gaat zij in op de huurbescherming en de ontruimingsbescherming van bedrijfsruimten en wat dit betekent voor verhuurders. Justine sluit de podcast af met praktische tips voor verhuurders en beleggers.

 

 

Recht.Vaardig de podcast

4. Mediationvaardigheden voor juristen

Mediation en mediationvaardigheden zijn al jarenlang een bekend fenomeen. Ook binnen de juridische wereld. Steeds meer juristen leren het toe te passen in hun werk. Denk aan advocaten, rechtshulpverleners, overheidsjuristen en niet in de laatste plaats uiteraard ook de rechterlijke macht.

Toch is er ook nog steeds een heel groot deel juristen dat onbekend is met wat mediation en mediationvaardigheden voor hen en hun praktijk kunnen betekenen.

In deze aflevering gaan we het hebben over mediationvaardigheden voor juristen. Welke zijn dat? En wat heb je eraan in de praktijk?

Gastsprekers zijn Antoinette Schaap (voormalig raadsheer Centrale Raad van Beroep en momenteel voorzitter van de BAC) en Sanne Westra (gerechtsauditeur bij de Centrale Raad van Beroep en zelfstandig mediator en trainer).

Tijd Tekort

De mens achter de rechter: Jim Waasdorp over emotie, ethiek en uithoudingsvermogen

In ‘Tijd Tekort’ bespreken we basale onderwerpen met professionals en gasten die door hun ervaring en door hun kwetsbaarheid je aan het denken zetten, je inzichten geven en je misschien wel in beweging laten komen. 

Een bijzonder gesprek met Jim Waasdorp, rechter bij de rechtbank Den Haag. Jim deelt openhartig over de uitdagingen van zijn werk: het nemen van moeilijke beslissingen, de impact die zware zaken op hem hebben, en hoe hij erin slaagt om ondanks de emotionele belasting zijn werk met evenveel toewijding te blijven doen. We bespreken hoe hij omgaat met de menselijke kant van de rechtspraak en welke strategieën hij gebruikt om veerkrachtig te blijven in een omgeving waar elke beslissing grote gevolgen kan hebben.

 

 

Napleiten

De zaak Anne Faber

De 25-jarige Anne Faber gaat op 29 september 2017 ‘s middags even fietsen om haar hoofd leeg te maken. Ze vertrekt vanuit Utrecht de bossen in, richting Baarn. Die middag is daar ook Michael P. te vinden. Op zijn scooter rijdt hij over een bospad nabij Den Dolder. Daar ligt de psychiatrische kliniek waar hij verblijft vanwege een eerdere veroordeling voor een dubbele verkrachting. Hij krijgt veel vrijheden. Naar eigen zeggen botst hij tegen Anne aan. Later blijkt dat P. haar daarna heeft verkracht, vermoord en begraven. Haar lichaam wordt pas na 13 dagen gevonden. Niels Dorrestein, de advocaat van Michael P., is te gast.

Over recht gesproken

Afbreken van onderhandelingen: hoe zat het ook alweer? 

In deze podcast bespreken Jacobine Tinselboer, Matthijs van Rozen en Anna Tenhagen het familiestatuut.

Zij gaan hierbij in op wat het familiestatuut inhoudt, hoe je het kunt opstellen en tegen welke obstakels je kunt aanlopen

Het vraagstuk van het afbreken van onderhandelingen blijft in ontwikkeling. In deze podcastaflevering gaan advocaten Kristina Adam en Tom Pool aan de hand van een uitspraak van de Hoge Raad van 14 juni 2024 in op dit leerstuk en komen aandachtspunten bij het afbreken van onderhandelingen ter sprake.

Van campus naar praktijk: juridische vaardigheden in de spotlight

Het schrijven van een wetenschappelijk artikel

In deze derde aflevering luister je naar een inspirerend interview met Dennis Schwartz. Dennis is werkzaam in de advocatuur en auteur op het gebied van arbeidsrecht, medezeggenschapsrecht en sportrecht. In het interview vertelt hij over zijn studietijd en carrière, en geeft hij waardevolle adviezen over het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Na het luisteren van deze aflevering snap je wat het belang is van wetenschappelijk onderzoek en weet je hoe dit in de praktijk wordt toegepast.

FiscaBabbels

FiscaBabbels s03 26 met Ton Mertens

Welkom bij FiscaBabbels, de Podcast van René Fischer en Wilbert Nieuwenhuizen. Twee rare fiscalisten die de fiscale waan van de dag bespreken.

Dit keer (4 oktober 2024) met Ton Mertens (Loonheffingen specialist) over: 1. zijn SDU NTFR Column over woon-werkverkeer, 2. de DBA, en 3. Fooien.

Bekijk ook het handboek van Ton Mertens over de loonheffingen: Het beginsel van de minste pijn.

 

 

OO&R

OO&R-podcast #21: Rechten van polishouders

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) is het kennisinstituut voor de rechtsstaat. Het WODC verricht zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar alle aspecten van de rechtsstaat—zoals criminaliteit, migratie en wetgeving—of laat dit door externe partijen doen. In deze podcast komen wetenschappers van het WODC zelf aan het woord om je alles te vertellen over wat zij gevonden tijdens hun onderzoek

In deze OO&R-podcast gaat hoogleraar Financieel Toezichtrecht Kitty Lieverse in gesprek met Agnes Menken, general counsel bij PME pensioenfonds. Menken promoveerde op 8 mei op haar proefschrift ‘Rechten van polishouders bij portefeuilleoverdracht, juridische fusie en juridische splitsing door verzekeraars’.

The Energy Law Podcast

President Egils Levits, Republic of Latvia, president 2019 to 2023

In today’s episode, I have the honour to talk to president Egils Levits. Only to mention a few highlights of his career, president Levits was Judge at the European Court of Human Rights from 1995 to 2004, Judge at the European Court of Justice from 2004 to 2019 and President of the Republic of Latvia from 2019 to 2023. In this final episode of the first season of “The energy law podcast” we are zooming out again from the in-depth discussions of different parts of energy law, talking about the geopolitical changes after Russia`s invasion of Ukraine that also effected global and European energy markets. With President Levits, I am going to discuss the role of courts in transitions, also exploring the concept of judicial activism. Please enjoy this episode!

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

De Nationale Ombudsman in gesprek over het belang van klagen, maatwerk en de brugfunctie naar de doelgroep die hulp nodig heeft.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

    Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

    Onderzoekers reflecteren op de werking van het recht in de praktijk.

    Colleges van Eric van de Luytgaarden, lector en hoogleraar preventive law zijn bewerkt tot podcasts.

    De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

    Alles over innovatie binnen het recht. Dat is ook wel nodig, want de juridische wereld is een tikkeltje conservatief.

    Meesterlijke gesprekken met bevlogen, vrije en onafhankelijke juristen over wat ze doen.

    De podcast over kinderrechten van Defence for Children.

    Begrijpelijk schrijven voor een breed publiek.

     

     

     

     

     

    Meer Juridische podcasts

    In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

    Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

    Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

    Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

    In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

    In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

    In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

    De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.

    Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.

    In deze podcasts wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken.

    De Rechtspraak publiceert meerdere podcasts over de rechtspraak.

    Studenten bevragen wetenschappers over een onderwerp uit de juridische actualiteit.

    Update over de Wet openbaarheid van bestuur en andere wetten. Alles over overheidsdata, openbaarheid en geheimhouding.

    Jong Publiek wil de publieke sector naar een hoger plan brengen door er werken zinvol, interessant en gewild te maken voor jonge mensen.

     

     

     

     

     

    Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

    Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

    Een nieuw benoemde hoogleraar aanvaardt het ambt officieel met een inaugurele rede, ook wel een oratie genoemd. De hoogleraar houdt daarbij een rede van maximaal 30 minuten die in principe ook voor niet-vakgenoten te begrijpen is.

    Ook bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid komt het geregeld voor dat een onderzoeker tot hoogleraar benoemd wordt. In veel gevallen wordt er een audio-opname van een oratie gemaakt. Voor wie een of meerdere oraties later nog eens terug wil luisteren, zijn de opnames als podcast gepubliceerd op het platform Castbox.

    BESTEK - de Aanbestedingspodcast

    #43: Groener aanbesteden: due diligence, rapporteren & ontbossing

    In deze aflevering spreekt Willem met Mariska Verseveld (PIANOo) over groen aanbesteden, en zetten zij de discussie voort over de Europese wetgeving die er al is of aankomt met groene verplichtingen voor aanbestedende diensten. 

    Nota Bene Podcast

    Kees van der Spek

    De aflevering waar wij allemaal op hebben gewacht: Kees van der Spek in de Nota Bene Podcast!

    Kees kan in ieder geval van onze bucketlist afgestreept worden! We hebben het in deze aflevering over zijn tiktok-algoritme, zware straffen in Nederland, conspiracy theorieën, zijn functie als waakhond en nog veel meer.

    Podcasts van advocatenkantoren

    In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

    Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.

    Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

    Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

    Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

    Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

    Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

    In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

    In deze podcast bieden juridisch specialisten van BDO Legal nieuwe perspectieven op het arbeids- en ondernemingsrecht.

    Podcasts van advocatenkantoren

    Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

    Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

    In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

    Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

    In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

    Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

    In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

    Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

    Nederlandse true crime podcasts

    Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

    Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven.

    In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen.

    Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

    Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

    Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

    Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak.

    Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad.

    In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van o.a. De Showbizzmoord en Mathilde’s Mysterie) in de geruchtmakende Butlermoord.

    Elf studenten ontrafelen een rammelende moordzaak uit 2012. Zit Antonio terecht vast?

    Crime de la Crime is de podcast van strafadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong over recht en rechtvaardigheid. Samen met AD-journalist Charlene Heezen bespreken zij wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s.

    In ‘Veroordeeld’ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.